/ GEBOUW

Hangar36, een ruim opgezet industrieel pand, is gelegen op hét nieuwe terrein van Den Haag voor de creatieve industrie aan de Binckhorstlaan. Dit terrein was oorspronkelijk in gebruik als "Centrale werkplaats der PTT" sinds 1918, en later als "PTT Contest" tot 1994. Daarna is het pand in gebruik geweest als opslagplaats voor caravans.

Het Hangar36 gebouw - Foto Maarten Fleskens

Hangar36 ligt precies tussen de drie spoorwegen van en naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Tegenwoordig kenmerkt het pand zich door de geel-zwarte strepen op de voorgevel, en binnen een geheel rode hal en gang.

De gevel van Hangar36

HalGang

/ ALGEMENE RUIMTE

Onze grote algemene ruimte biedt de mogelijkheid tot het houden van vergaderingen, bijeenkomsten, tentoonstellingen en presentaties.
De ruimte heeft een oppervlakte van 250 m² (21.0 x 16.0 x 22.6 x 7.7 meter). De hoogte is 4 meter. Hieronder staan een impressie van de algemene ruimte voordat deze werd gerealiseerd, een plattegrond van de ruimte en foto's van de ruimte zoals deze nu is.

Impressie van de algemene ruimte

Plattegrond van de algemene ruimte

Algemene ruimte

Algemene ruimte

/ OPENING

Op 5 september 2008 werd Hangar36 officieël geopend door wethouder Henk Kool. Eerst hielden alle studio's "open huis" en daarna volgde een spetterend openingsfeest.

Bekijk hier de foto's van de opening en het open huis.
Bekijk hier de foto's van het feest.
Bekijk hier de video van de opening en het open huis.

/ TOTSTANDKOMING

Den Haag is vooral bekend als regeringsstad met vele internationale instanties en prettige woonstad aan zee met zijn badplaatsen Scheveningen en Kijkduin. De stad kent een goede culturele scene en kwalitatief hoogwaardige winkelvoorzieningen. In de afgelopen jaren is Den Haag sterk aan het veranderen en komt daarmee op de kaart te staan als een levendige, hippe metropool, waar meer gebeurt dan wonen en regeren. Eén van de ambities van de gemeente Den Haag is de stad verder te ontwikkelen tot "Wereldstad aan Zee", en de creatieve sector verder te stimuleren, getuige de recent verschenen nota "creatieve stad Den Haag".

Hierop inhakend hebben we het initiatief opgevat om een kleinschalig complex te realiseren, waar de unieke combinatie van "creatief" werken, leren en exclusief beleven op designgebied samen wordt gebracht. Met de overname van het voormalige KPN-terrein aan de Binckhorstlaan 36 is een unieke kans ontstaan om i.s.m. de huidige eigenaar Vestia Groep, Gemeente Den Haag (projectbureau Creatieve Stad) en een aantal partijen uit de "creatieve" branche de "Creatieve Stad" te realiseren. Met deze plek krijgt ook Den Haag een centrale ontmoetingsplek voor bedrijven uit de creatieve branche en consumenten.

We hebben deze mogelijkheid aangegrepen om een nieuw totaalconcept op deze locatie te realiseren. Het concept is samen te vatten met het thema: produceren, leren en consumeren. Verschillende ondernemers en bedrijven uit de creatieve branche kunnen in een inspirerende omgeving hun producten en concepten ontwikkelen, produceren en presenteren aan de juiste doelgroep. Op deze wijze trekken we zowel consumenten als professionals (zakelijke doelgroepen) aan.

/ NIEUWE STAD PRIJS DEN HAAG 2008

Hangar36 en Bink36 zijn genomineerd voor de "Nieuwe Stad Prijs Den Haag 2008". Bekijk de video over Hangar36 en Bink36 met presentator Bart Chabot.